Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Калоян Персенски: Сам избрах лекарската професия, но семейната традиция също си каза думата

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Калоян Персенски е приключил медицина в Медицински университет - София през 2001 година Има добити специалности по обща хирургия и по акушерство и гинекология. Специализирал е в Трета клиника по коремна хирургия към Медицински университет Пловдив. От 2016 година е част от екипа на УМБАЛ „ Лозенец “.

Д-р Персенски, кое предопредели избора Ви на специалност – фамилната среда, в която сте израсъл, или някакъв Ваш личен необикновен интерес, увлечение към тази просвета?

Фактът, че в моето фамилията съвсем всички са в областта на медицината, и то най-вече хирургични специалности, несъмнено ми оказа въздействие. Разговорите към трапезата незабелязано прекосяваха към разискване на диагнози, способи на лекуване и клинично държание. За мен това беше необикновен тип магия и не съм си представял, че ще се занимавам с нещо друго. Тридесет години по-късно не скърбя за своя избор.

Кои бяха най-хубавите Ви учители по време на следването и по-късно по време на специализациите Ви – тези ментори и преподаватели, които са оставили най-трайна диря във образуването Ви като персона и като доктор?

Имах щастието и привилегията да поддържам връзка с изключителни експерти и ерудити както в университета, по този начин и по време на специализациите по хирургия и акушерство и гинекология. От тези хора получих скъпи препоръки и уроци, както за специалността, по този начин и чисто човешка мъдрост. Първите ми учители в хирургията са моят татко и сътрудниците от Трета хирургична клиника в Пловдив. Ръководителят на Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница „ Лозенец “ доцент доктор Дорина Асенова застава зад мен и сътрудниците, поддържа ни и в операционната, и във въвеждането на новости в специалността.

Имате две специалности – по хирургия и по АГ. Как се допълват те?

Специалността по коремна хирургия ми оказа помощ извънредно доста в образованието по АГ с към този момент построени и добити привички и умения в операционната зала. Гинекологията от своя страна е хирургична компетентност със напълно нови провокации, която носи насладата от асимилиране и използване на нови оперативни техники и способи.

Кои нови способи въведохте в практиката си в АГ клиниката на УМБАЛ „ Лозенец “? Как трансформираха те лечебните подходи и прогнозата за Вашите пациентки?

Моя персонална наслада е въвеждането на миниинвазивни способи на оперативно лекуване в гинекологията като лапароскопската хирургия. Това доста редуцира времето за престой в болнично заведение и постоперативното възобновяване на пациентките. Не е за занемаряване и естетичната страна на метода – съвсем незабележими белези. При интервенции във връзка на кисти, да вземем за пример, за дамите в детеродна възраст от огромно значение е запазването на по-голямо количество яйчникова тъкан, а при лапароскопските интервенции се работи извънредно точно и прогнозата за бъдеща бременност е по-добра.

Често ли в практиката се сблъсквате с репродуктивни проблеми при дами над 35 годишна възраст? Не е загадка, че отсроченото родителство е все по постоянно срещано измежду младите двойки, само че то носи своите опасности – по какъв начин следва да се промени това?

За страдание, репродуктивни проблеми има и при дамите под 35-годишна възраст, само че несъмнено след тази възраст проблемите са повече и по-предизвикателни. Като доктор поучавам дамите да завършат своята репродукция в по-ранен стадий от живота, само че като човек съзнавам, че това е обвързвано с доста и от време на време независещи от дамата фактори. Универсално решение не съществува, само че предлагам на дамите да потърсят консултация от експерт при положение, че ориста им се стече по този начин, че възнамеряват да се осъществят като майки в по-късен стадий от живота си, когато яйчниковия запас е понижен. Решения има.

Кои етични правила в връзките с пациенти и сътрудници се стараете да съблюдавате постоянно и при всички условия?

С пациентите съблюдавам главния принцип в медицината „ Primum non nocere “ – " Преди всичко не вреди ", което значи, че в случай че не можеш да окажеш помощ, то най-малко не би трябвало да влошавай нещата. В връзките с сътрудниците си съблюдавам общочовешкия принцип „ Постъпвай и се хвани с другите по този начин, както искаш да постъпват и да се държат те с теб! “.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Няма да е изненада за никой в актуалния свят като кажа, че имам все по-малко свободно време за занимания отвън професионалните. Книги, обичам да чета с тонове, само че тази която си прелиствам най-често е „ Приключенията на положителния боец Швейк “ на Ярослав Хашек. Любимата музика, която комбинирам с пътешествия, е рок музиката. Посещаваме фамилно един път или два пъти годишно концерти на обичани реализатори у нас или в чужбина. А занимание ми е срещата и прекарването на приятни мигове с родственици и близки другари.

Какво бихте желали да пожелаете на сътрудниците си от екипа, с който работите, и на младите лекари, които в този момент специализират в клиниката?

На сътрудниците си искам доста здраве и триумф във всяко начинание, което е причина за изпитване на задоволство от тежката ни и виновна работа. На специализантите поисквам да не губят силата, с която работят и да не престават да учат и да се усъвършенстват.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР